praktijk voor hypnotherapie en transformatie

Hypnose

Hypnose is een staat van diepe ontspanning

Omdat de kans aanwezig is dat je een idee van hypnose hebt gecreëerd op basis van bijvoorbeeld showhypnose, begin ik met wat hypnose allemaal niet is.

Hypnose is niet

Het verliezen van controle, overgeleverd zijn aan de hypnotiseur, eng, iets waarin je ‘moet’ geloven om het te laten werken, een middel om jou iets te laten doen wat jij niet wilt, een middel om jou iets te laten doen wat jij niet wilt, slapen, spiritueel, een staat waarin je niet weet wat je doet of een gevoel dat je niet kent .

wat is hypnose

Het slimme onbewuste

Om te begrijpen wat hypnose is, moet je weten dat jij bestaat uit een lichaam, een bewust deel en een onbewust deel. Van dat lichaam en dat bewuste deel is iedereen wel op de hoogte. Maar voor het onbewuste deel ligt dat toch iets anders. De invloed van het onbewuste op ons leven is immens en toch zijn er maar weinig mensen die het onbewuste op waarde weten te schatten. Dat is best vreemd wanneer je weet dat jouw onbewuste maar liefst 95% van jouw dagelijks leven regelt. Slechts 5% van alle eer gaat naar jouw bewuste.

Verrassend, niet?

Maar wél heel fijn, want stel je voor dat jij bewust zou moeten zorgen voor bijvoorbeeld je hartslag, je bloedsomloop, je haargroei of je spijsvertering maar ook voor je gevoel, gedachten of herinneringen. Je zou er een dagtaak aan hebben en nergens anders meer aan toekomen.

200.000 keer sneller

Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar het onbewuste en beschrijft in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’ (2007) dat de verwerkingssnelheid van het onbewuste maar liefst 200.000 keer sneller is dan die van het bewuste.

11,2 miljoen bits per seconde

Stel dat we alle informatie die tot ons komt, opdelen in bits, dan blijkt uit onderzoek dat ons bewuste deel 60 bits per seconde aan kan. Ons onbewuste kan echter 11,2 miljoen bits per seconde aan.1 De duizelingwekkende verwerkingssnelheid van ons onbewuste is een voorwaarde om alle 11,2 miljoen bits die per seconde binnenkomen, correct te kunnen verwerken.

Zou dat slimme onbewuste van jou, je op het juiste spoor kunnen zetten?

Het antwoord op deze vraag is ‘Ja’. Jouw onbewuste kan dat.

Nu we weten wat hypnose niet is en wat jouw onbewuste voor jou kan betekenen, komen we aan bij de vraag wat hypnose dan wél is.

Hypnose is wel…

Hypnose is een effectieve techniek waarmee je in contact kunt komen met jouw slimme onbewuste. Een techniek die jou toegang kan verschaffen tot heel veel informatie over jou persoonlijk en over situaties waarin jij je bevindt of bevond. Een techniek die jou, in veel gevallen, in een kort tijdsbestek de sleutel in handen kan geven tot de oplossing van het probleem waar jij in jouw dagelijks leven tegenaan loopt.

Nu je weet wat hypnose is, is er nog één vraag onbeantwoord en dat is hoe hypnose voelt.

je kent het gevoel van hypnose al

Je rijdt in een auto op de snelweg…

Ken je de ervaring dat je in een auto op de snelweg rijdt en dat je ineens beseft dat je al een stuk verder bent dan je dacht? Wanneer je dit herkent dan heb je helemaal uit jezelf een lichte staat van hypnose ervaren.

Jouw staat van hypnose tijdens hypnotherapie is dieper dan de lichte hypnose die ik hierboven beschreef.

Nieuwsgierig?

Maak een afspraak voor een vrijblijvende, maar super waardevolle inzichtsessie.

Noot

1. Het onderzoek naar hoeveel informatie mensen per seconde zowel bewust als onbewust kunnen verwerken werd beknopt samengevat door Norretranders, T. (1998). The User Illussion. New York: Viking. Ook komt het voor in Dijksterhuis, A., Aarts, H. en Smith, P.K. (2005) ‘The power of the subliminal: Subliminal perception and possible applications’.