Wat anderen zeggen

Het verhaal van Miek

Ik heb weer lucht en helder zicht op wie ik wezenlijk ben

Voor mij geen spectaculaire transformatie of een enorme aha-erlebnis maar eerder, heel aards, een grote schoonmaak, samen met Lien, van de fysieke en geestelijke ruimten die ik, door een reeks van gebeurtenissen, tijdelijk afgesloten had.

Een aantal jaar geleden kregen zowel mijn partner als ik, beiden de diagnose kanker. Het waren tropenjaren!!

Kanker neemt alles in beslag……. jouw energie, agenda, portemonnee, focus, af en toe zelf vertrouwen, eigenlijk hethele leven. Soms zaten we 5 dagen in de week in het ziekenhuis. Het feit dat we alle 2 ziek waren en daar alle 2 op een andere manier mee omgingen, maakte het extra moeilijk en zette onze relatie onder druk.

Vooral met het laatste, hebben we veel gehad aan de hulp/therapie die het Helen Dowling Instituut, Nederlands grootste psycho-oncologisch centrum in Bilthoven, aanbood.

Na zware behandelingen en een lange tijd van herstel, ben ik ‘schoon’ verklaard. Bij mijn partner is, ná prostaat, blaas en darmkanker, de prostaatkanker helaas weer terug gekomen. Gelukkig is het een redelijk langzaam proces en slaan de behandelingen goed bij hem aan maar beter worden doet hij niet meer. We hebben nu samen een vorm gevonden om met dit gegeven om te gaan.

Toen het stof, ná de heftige periode, was neergedaald, bleek dat ik lijfelijk en spiritueel stukken van mijn ‘zijn’ had verwaarloosd, genegeerd, zelfs had gesloten. Geen wonder, onze beider ziekten, hadden alle focus en ruimte opgeëist. Ik was me zeer bewust dit braak liggend terrein in mezelf. Ongebruikt potentieel wat wél deel uitmaakte van wie ik was en ben. Als ik er al af en toe probeerde naar binnen te gaan, werd ik afgeschrikt door de schemerige ondoorzichtigheid, het stof, de muffe lucht en de stilte.

Kortom …… een grote schoonmaak had ik nodig! Iemand die me een zetje gaf en achter me zou staan als ik de deuren wijd open ging gooien. Lien was degene die me wees op mijn eigen kracht, mij het zetje gaf en achter me stond. Met een emmertje sop, bezem, stofdoek een zeemleren lap. 😉 Samen hebben we, figuurlijk gesproken, gestoft, geveegd, ramen opengegooid en gelapt, dekbedden opgeschud enz. We hebben de boel heropend, gereinigd, gezuiverd, gelucht en alles opgefrist.

En nu heb ik weer lucht en weer helder zicht op wie ik wezenlijk ben. Ik ben weer ‘heel’, maak weer gebruik van al mijn mogelijkheden. Ik kan weer mijn kracht voelen en ben me bewust dat ik die o.a. haal uit mijn ‘weten’, vertrouwen en mijn heilig geloof in het goede.

Dank. Lien! Succes en blijf andere bijstaan.